Mesai saatleri uzayınca haliyle iş dışındaki yaşama ayrılan süre kısalıyor. Bu durum da mutsuzluk, kaygı, panik atak, stres bazlı hastalıklara; en iyi ihtimalle de mutsuzluğa nedne oluyor. Mesai saattleri ile iş saatleri arasındaki bu zaman dengesine ise “İş-Yaşam Dengesi” deniyor. Örneğin; ortalama 09:00-10:00'da çıkılan bir işten geriye pek de bir zaman kalmıyor. İş çıkışı buluşan arkadaşlar çoktan evinin yolunu tutmuş oluyor. Dolayısıyla sosyal yaşam 0'a iniyor. Bu durum da bir süre sonra psikolojiyi zorlayıp psikiyatrik temelli hastalıklara yol açıyor. Bir de üstüne düşük maaş eklendiği zaman “Ay sonunu nasıl getireceğim?”, “Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyebilecek miyim?”, “Çocuğun okul taksidi, vergiler, sigortalar, hepsi üst üste geldi” gibi serzenişler ortaya çıkıyor. Bu durum da kaygı, anksiyete, mutsuzluk, depresyon gibi problemlere neden oluyor.
En iyi ülke Hollanda
Medya takip kurumu Ajans Press’in Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) Better Life Index (Daha İyi Yaşam Endeksi) araştırması ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, iş ve yaşam dengesine bakıldığında en iyi performans 9,3 puanla Hollanda’nın oldu. Hollanda’yı 9 puanla Danimarka ikinci, 8,9 puanla Fransa üçüncü sıradan takip etti. 35 OECD ülkesi ile Rusya, Brezilya ve Güney Afrika’nın dâhil olduğu toplam 38 ülke içinde son sıraya Türkiye yerleşti.
Erkekler daha çok mesai yapıyor
ITS Medya ve Ajans Press’ingerçekleştirdiği medya araştırmasına göre, çalışma hayatıyla ilgili 4 bin 982 haber çıkışı tespit edilirken, medyaya yansıyan haber başlıklarına göre çalışanlar en çok mobbing ve uzun çalışma saatlerinden şikayetçi oldu.Araştırma, ülkelerin haftada 50 saat ve üzerinde çalışma oranıyla, çalışanların bireysel bakım ve boş zaman aktiviteleri için bir günde ne kadar zaman ayırabildikleri dikkat alınarak hazırlandı. Listenin son sırasında yer alan Türkiye’de çalışanların yüzde 34’ünün haftada 50 saatten fazla çalıştığı görüldü. OECD’nin bu alandaki en yüksek ortalaması yüzde 13 olarak belirlenirken, erkek çalışanların yüzde 37’sinin, kadın çalışanların ise yüzde 26’sının mesai saatlerinin uzun olduğu saptandı. Bu bilgiler doğrultusunda, Türkiye’de çalışanların OECD ortalamasına göre hayattan daha az memnun oldukları tespit edildi.
Kaygı ve stres
0 ile 10 arasındaki ölçekte memnuniyet derecelendirmesi incelendiğinde ise, Türk halkı ortalama 5,5 puanda kalırken, OECD 6,5 ortalamasına sahip oldu. Elde edilen raporda, uzun iş saatlerinin kaygı ve stresi arttırdığı belirlendi. İş ve hayat dengesinin sağlanabildiği ülkelerde, çalışanların daha mutlu olduğuna dikkat çekilirken, uzun iş saatlerinin sağlığı olumsuz etkilediği görüldü.
Okunma Süresi: 2 dk
Süper Lig devinden Talisca açıklaması! Söylentilere son noktayı koydular
#Spor / 21 Kasım 2024
İstanbul’a Kar Geliyor: Valilik Saat Vererek Uyardı
#Gündem / 21 Kasım 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *