Son dönemlerde enerji tüketimindeki artış ile birlikte para piyasalarında görülen dalgalanmalar, evlerde kullanılan elektrik ve doğalgaz faturalarına çok ciddi şekilde yükselişler ile yansımaya başladı. Yükselen faturalarla birlikte tasarruf yollarını araştıranlar için son dönemlerde oldukça yaygın hale gelen bir sistem yeniden gündeme geldi. Balkona kurulan güneş enerjisi sistemi ile kendi elektriğinizi üretebilirsiniz.
Balkon güneş enerjisi sistemleri gün geçtikçe birçok bölgede daha da yaygın hale geliyor. Git gide popülaritesi artan balkon güneş enerjisi sistemleri, kişilerin kendi elektriklerini üretmelerinin yanında bütçelerine de çok ciddi tasarruflar sağlıyor. Peki balkon güneş enerjisi sisteminde fiyat - performans dengesi ne düzeyde ve bu sistemde nelere dikkat edilmesi gerekiyor? İşte detaylar…
BALKON GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ
Son dönemlerde artan enerji maliyetleri ve çevresel farkındalığın yaygınlaşması ile balkon güneş enerjisi sistemi daha da yaygın hale gelmeye başladı. Söz konusu sistemler, kişilerin kendi enerjilerini üretmesine ve elektrik faturalarını çok ciddi ölçülerde azaltmasına yardımcı oluyor. Ancak bu sistemi kullanmaya karar verenlerin veya halihazırda kullananların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.
Balkon güneş enerjisi sisteminde fiyat - performans dengesi birçok farklı faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Sistemin kurulumunda ortaya çıkan maliyet, güneş modüllerinin ne kadar kaliteli ve verimli olduğu, hanedeki enerji talebi ve tüketimi, güneş ışığının miktarı gibi birçok faktörün göz önünde bulundurulması gerekiyor.
MALİYET HESAPLAMASI NE, FİYAT - PERFORMANS DENGESİ NASIL?
Genel olarak piyasa ortalamasında bu sistemlerin fiyatları 10 bin TL ile 32 bin TL arasında değişiyor. Bu maliyet, sistemin ürettiği enerji ile ortalama 8 - 10 yıl içerisinde kendisini amorti ediyor. Total olarak yaklaşık 25 yıllık ömrü bulunan bu sistemler sayesinde, amorti sürecinin ardından elektriği bedavaya kullanabiliyorsunuz.
Kurulumu hızlı ve kolay olan balkon enerji sistemi, “tak - çalıştır” yöntemi ile kullanıcılara kurulumda kolaylık sağlıyor. Ancak bu sistemlerin piyasadaki uzman bayilerden satın alınması gerekiyor ve sistemin duvara iyi sabitlenmiş olması gerekiyor.