ANKARA, (DHA)- BİLİM ve teknoloji alanında Avrupa Birliği’ni (AB) güçlendirmeyi amaçlayan 'Ufuk Avrupa Programı’na Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi de katılıyor. Bilişim Vadisi’nde yer alan firmaların programdan yararlanması amacıyla 'Ufuk Avrupa Programı Bilgi Günü' düzenlendi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile iş birliğinde Bilişim Vadisi Kocaeli Merkez Kampüsü’nde gerçekleşen etkinlikte TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Müdürlüğü Ufuk Avrupa Programı Türkiye Ulusal İrtibat Noktası Koordinatörü Serhat Melik, Ufuk Avrupa Çerçeve Programı hakkında sunum yaptı. TÜBİTAK Uzmanı Burak Tiftik, dijital alana yönelik sunum gerçekleştirirken, öğleden sonraki oturumda ise Serhat Melik, bu kez Ufuk Avrupa’da mobilite alanında yapılan çalışmaları anlattı. TÜBİTAK Uzmanı Tarık Şahin de EIC/EIT alan sunumu ile Bilişim Vadisi firmalarını bilgilendirdi.
'DAHA FAZLA ULUSLARARASI PROJE YAPMALARINI İSTİYORUZ'
Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, Ufuk Avrupa’ya dahil olarak Bilişim Vadisi’nde yer alan firmaların daha fazla uluslararası proje yapmasını hedeflediklerini söyledi. Derneği kurduktan sonra Bilişim Vadisi’nde yer alan firmalara bilgilendirmelerde bulunduklarını anlatan İbrahimcioğlu, "Amacımız; firmalarımızın daha fazla uluslararası projeler yapması, AB projelerinde yer almasını sağlamak. Bugün ise Türkiye’de bu işi en iyi yapan, en çok projeleri destekleyen kurum olan TÜBİTAK’ımızla ve bizzat kıymetli başkanının teşrifleri ile de aslında bu hususta neleri daha iyi yapabileceğimizi dinlemek için bir araya geldik" diye konuştu.
'100 MİLYAR AVROLUK PROGRAMIN ORTAĞIYIZ'
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ise, 'Ufuk Avrupa Programında Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma Yaklaşımı' başlıklı sunum yaptı. Etkinliğin ardından değerlendirmede bulunan Mandal, Türkiye’nin 2006’dan itibaren AB araştırma programlarının tam üyesi olduğunu ve Avrupa’daki tüm ülkeler gibi Türkiye’deki araştırmacıların da bu fonlara ulaşabildiğini söyledi. Ufuk Avrupa’nın 2021-2027 yıllarını kapsayan 7 yıllık bir program olduğu bilgisini veren Mandal, "Ufuk Avrupa, şu an 100 milyar avroluk olanak sağlıyor, 100 milyar avroluk bir programın biz ortağıyız. Türkiye’deki tüm araştırma kuruluşları olarak bundan çok daha fazla yararlanabilmek için bir gayretin içindeyiz. Programa kendi başınıza başvurmanın ötesinde daha fazla ortaklığın, Avrupa’daki diğer ülke ortaklıkları ile birlikte gerçekleşmesi gerekiyor" dedi.
'300'E YAKIN PROJE VAR'
Ufuk Avrupa’da 400’ün üzerinde Türk firmasının 300’e yakın projesi bulunduğuna dikkat çeken Mandal, "Bu müthiş bir başarı. Geçmiş dönemlerde bu 7 yılın sonunda belki olabiliyordu, şimdi ise programın henüz 2'nci yılında çok yüksek sayıda firma katılımı sağladık. Oldukça yüksek sayıda desteklenmiş projemiz bulunuyor. Bu projelerin 29’unun proje koordinatörüyüz. Avrupa’yı biz koordine ediyoruz. 29 projenin koordinasyonunu Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarımız gerçekleştiriyor" diye konuştu.
Mandal, akıllı şehirler ve mobilite gibi alanlarda Bilişim Vadisi ile Ufuk Avrupa’nın uyuştuğunu söyleyerek "Bu nedenle Türkiye’deki tüm firmalarımız ama özellikle Bilişim Vadisi firmalarımız için büyük bir fırsat alanı oluşturacağını düşünüyoruz. Amacımız Türkiye’nin teknoloji üssü olan Bilişim Vadisi’nin potansiyelinin sadece ülke sınırları içinde kalmaması, Avrupa’daki ortaklarla birlikte artarak büyümesinin bir kaldıraç gücü olması" dedi.
UFUK AVRUPA NEDİR?
AB 9'nucu Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa ile 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar avroluk bütçeyle bilim ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Ufuk Avrupa, AB’yi bilimsel ve teknolojik yönden güçlendirmeyi, yenilik kapasitesini, rekabetçiliğini ve istihdamını yükseltmeyi amaçlıyor. (DHA)
FOTOĞRAFLI