Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Ara
Damga Ekonomi Barışmak isteyen elini çabuk tutsun

Barışmak isteyen elini çabuk tutsun

İmar Barışı'nda müracaatların artarak devam ettiğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, “İmar Barışı'nda tarih uzatılmayacak ve taksit olmayacak. Başvurular 31 Ekim'e kadar sürecek. Ödemeler yıl sonuna kadar yapılabilecek. 31 Aralık'a kadar daha 6 ay var. Başvuru sayısı ise 2 milyon 806 bin'e çıktı” diye konuştu

Okunma Süresi: 5 dk

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 'İmar Barışı' isimli panele ev sahipliği yaptı. GYODER ve İTO'nun işbirliği ile gerçekleştirilen panelde GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören moderatör oldu. Çevre Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Veli Böke, GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay, İstanbul Ticaret Odası Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komite Üyesi  Murat Özdemir, KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Uzun paneldeki konuşmacılar arasında yer aldı. İmar Barışı ile ilgili merak edilenlerin tartışıldığı panelde bir açıklama yapan Çevre Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, İmar Barışı için 2 milyon 806 bin müracaatın gerçekleştiğini söyledi.

Sosyal bir hadiseye dönüşmüştü
Tapu sorunu olan her vatandaşın kendi hikâyesini yaşadığını ifade eden ve İmar Barışı kararının alınmasının perde arkasını anlatan Demirtaş, "Herkesin bulunduğu ortamda mutlaka imarla ilgili bir probleminin olduğu gerçeği hepimizce malum. Kentsel dönüşümle ilgili bazı teşvikler yaratmak ve kayıpları önlemek için çalışmalar yaparken sayın başbakanımız sayın bakanımıza bu konuyla ilgili bir çalışma talimatı verdi. Her alanın ayrı bir hikayesi var. Bütün bunları kapsayacak bir kanunu çalışmaya başladık. Kanunlarla ilgili süreçler mecliste çıkma ihtimali kalkınca bir metin yazdık. Bu metin içimize sindi. Riskli yapıların dönüştürülmesi lazım. Yatırımcı ile hak sahibi bir araya geldiğinde tuhaf durumlar ortaya çıkabiliyor. Ortada aracılar işi çıkmaza sokuyordu. Bu sosyal bir hadiseye dönüşüyordu. Bütün plan ve hedeflerimiz yerel yönetimi devreye sokmaktı. Onlarda finansman kaynağımız yok diyordu. Biz de onun kurgusunu yaptık. İmar Barışı'nın kendi içinde bir finans ortaya çıkaracağını gördük. 2500-3000, 50 bin TL gibi ortalama maliyeti var. 10 milyon konutta güzel bir kaynak ortaya çıkıyor” dedi.

Seçim yatırımı değildi
Başvurularda sorun yaşayacaklar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müdürlüklerini adres gösteren Demirtaş, “Vatandaşın yasal kovuşturmalarını ortadan kaldırıyoruz. Sıkıntılı bir durumu varsa onun dönüştürülmesi için havuzu da sunmuş oluyoruz. Seçim yatrımı gibi görüldü ama biz daha önce hazırlığımızı yapmıştık. Grubu olan siyasi partilerin temsilcileri ile bunu geliştirdik. Usül ve esaslarda yeni düzenlemeler yapacağız. Halkın ilgisi yoğun 2 milyonun üzerinde sisteme giriş var. 1 milyon 300 bin civarında başvuru var. Taksit olmayacak. Yıl sonuna kadar ödenebileceği için 6 ay taksidimiz var demektir bu. Bu havuzla ilgili başka çalışmalarımız var. Bizde bu işin hayata geçirilmesini istiyoruz. Nasıl bir sistemle yürütülecek. E-devlet üzerinden sisteme giriş yapılacak. Bina ve kişisel bilgileri içeren bir sistem. Bütün il müdürlüklerimiz bu işlerde yardımcı olmak için hazır. Vatandaş il müdürlüklerine gidip bilgilerini öğrenecek. Biraz cesareti olanlar bunu girebilir. Uzmanına soralım diyenler İl Müdürlüklerine gelebilir. E devlet şifresi kişinin mağremiyetinde olan bir konu” ifadesini kullandı.

Kaçak yapıya girişilmemeli
Sorunun çözülemez kısmının aşılması için çalıştıklarını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Veli Böke ise “Ülkede bunca kaçak yapı sorunu var ve sorun çözülemiyordu. Bu kaçak yapı stokunu eritememekten dolayı belediyecilerin hakkında dava açılıyordu. 38 kişi yargılandı. Bu anlamda bir barış hereketi rahatlatır dedik. Ama vatandaşlarımız bundan sonra kaçak yapıya girişmemeli. Barış kapsamı dışında olan yerlerimiz de var. Boğaziçi Öngörünüm, Süleymaniye çevresi ve üçüncü şahıslara ait taşınmazlar üzerindeki yapılar. Hisseli mülkiyetlerde de eksiklikleri gidermek için vatandaşlarımız başvurusunu yapsın. Siz vatandaşlarımızın bir an evvel Yapı Kayıt Belgesi'ni almasını istiyoruz” diye konuştu. Böke 0212 318 41 00 nolu numaradan ve Alo 181'den bilgi alınabileceğini de söyledi.

Artık görmemezlikten gelmeyelim
Küçükçekmece eski Belediye Başkanı ve GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay ise imar affı değil de imar barışı nitelemesinin son derece anlamlı olduğunu iddia ederek “Geçmişte çıkan yasa ve düzenlemeler bir süre sonra problemin derinleşmesini sağlamıştır. Mülkiyet ve finans sorunları karşımıza çıkıyordu. Yasa çıkarken bu bir af mıdır, dönüşümü olumsuz etkiler mi denildi. Ama bu mülkiyet sorunlarının çözülmesi ve finans teminatı için önemli bir imkândı. Deprem senayolarından dolayı çokta vaktimiz kalmadı. Bununla ilgili özellikle Erdoğan Bayraktar döneminde bir kaç çalışmayı birlikte gerçekleştirdik. Kamu arazileri üzerindeki işgalleri tanımlamak sorun olarak ortaya çıktı. Bu barış önemli fırsatlar doğuruyor. Bir taraftan geçmişteki sıkıntılar bir taraftan da olası benzer sıkıntıların önüne geçilecek. Bir tarafta geçmişteki bu sıkıntıları çözüme kavuştururken bir taraftanda olası benzer sorunların önüne geçilmesi gerekir. Toplum olarak küçük problemleri görmüyoruz. Artık görmemezlikten gelmeyelim. Bu düzenlemelerle Türkiye yeni krizlerle karşı karşıya kalmayacaktır” diye konuştu.

Prosedürler halledilmeli
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, “7.5 milyon konutun 15 yıl içerisinde dönüşmesi gerekiyor. Prosedürleri halledip bu problemi halletmemiz lazım. GYODER olarak elbirliği ile sorunları ilgili kurumlara iletmeye devam edeceğiz. Siyasi erkin ifade ettiği gibi bu tartışmalı durumu ortadan kaldırmak gerekiyordu” dedi

Geliri kentsel dönüşüme
İmar Barışı'ndan elde edilen gelirin kentsel dönüşümde kullanılacağını aktaran Mücahit Demirtaş; belediyelere, yaklaşık 2 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli olarak sıfıra yakın faizlerle finansman sağlayacaklarını anlattı. Demirtaş, 'İmar Barışı'nda tarihin uzatılmayacağını ve taksit olmayacağını belirterek, "Başvurular 31 Ekim'e kadar sürecek. Ödemeler yıl sonuna kadar yapılabilecek. 31 Aralık'a kadar daha 6 ay var" diye konuştu.

Daha verimli çalışılacak
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Koç, “Yeni dönemde de müreffeh bir Türkiye için çalışacağız. Ülkemizde sayısı 13 milyona yaklaşan ruhsatsız yapılara imar barışı ile ilhgili etkinliği düzenlemekten gurur duyuyoruz. İmar Barışı çözüm noktasında ilerleme sağlanacaktır ve sorunlar çözülecektir. Bu sayede daha da verimli çalışmalara imza atılacaktır” şeklinde konuştu.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *