Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, 15 Temmuz 2023 tarihli ve 7390 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile benzin ve motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), 5 lira artırıldı. 15 Temmuz gecesinde açıklanan bu karar sonrasında ÖTV artışı akaryakıtta pompa fiyatına yansıdı. KDV etkisi ile 5 liralık ÖTV artışı, pompaya 6 liralık artışla yansıdı. Akaryakıt fiyatlarında daha önce bu denli bir artış kaydedilmemişti.
Benzin ve motorin litre fiyatlarına uygulanan ÖTV zammı sonrasında, diğer mal ve hizmetlerde de fiyatlarına artmasına yönelik beklenti oluştu. Cumhuriyet Gazetesi’nden Halit Bolkan’ın haberine göre söz konusu akaryakıt ÖTV zammı, taşıma maliyetlerine de doğrudan yansıyacak ve bu zam her sektörde etkisini gösterecek. Vatandaşların tepki gösterdiği akaryakıt fiyat artışı sonrasında, farklı illerde farklı pompa fiyatları ortaya çıktı. İşte detaylar…
AKARYAKITTA ÖTV ZAMMI
Benzin ve motorin fiyatlarına Cumhurbaşkanı imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre ÖTV zammı uygulandı. 5 lira olarak gelen bu artış, KDV etkisi ile pompa fiyatlarına 6 liralık bir artış olarak yansıdı. Binek otomobillerde 45 litrelik bir depoda akaryakıt fiyatı yaklaşık 270 TL artış gösterdi. Depo dolum maliyetinin artması, vatandaşın tepkisine neden oldu.
DEPO DOLDURMANIN MALİYETİ ORTALAMA 270 TL ARTTI
Türkiye’de akaryakıt fiyatları illere göre farklılık gösteriyor. Ancak gelen zam her ili kapsıyor ve uzmanlar, söz konusu zamlar sonrası diğer ürün ve hizmet sektörlerinde de fiyat artışlarının yaşanabileceğini ifade ediyor. Binek araçlarda ortalama 270 TL olan artış, minibüs ve kamyonetlerde ise genelde 70 litrelik depo kullanılmasından dolayı yaklaşık 420 TL artış gösterdi. Örneğin daha önce yaklaşık 1.900 liraya dolan bir minibüsün deposu, artık 2.320 liraya dolacak.
Uzmanlar akaryakıt üzerinde uygulanan ÖTV zammının taşımacılık fiyatlarına ve dolaylı olarak hemen hemen tüm ürün ve hizmet sektörlerine yansıyabileceğini ifade ediyor.