HABER MERKEZİ - Serbest piyasa dolayısıyla fındık fiyatlarında çeşitli fiyat değişiklikleri meydana gelirken, 7 Nisan itibarıyla fındık fiyatlarına bir güncelleme daha geldi. Üreticiler mevcut olan hava şartları dolayısıyla fındık fiyatlarında artış yaşandığını açıkladı. Yapılan açıklama sonrasında fındık fiyatları değişikliğe gitti. 7 Nisan 2023 Cuma Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon, Zonguldak başta olmak üzere fındık fiyatları güncellendi. İşte güncel fındık fiyatlarındaki son durum…
7 Nisan 2023 Cuma TMO FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 51,00 TL
- En Yüksek: 53,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma AKÇAKOCA FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 42,00 TL
- En Yüksek: 48,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma ÇARŞAMBA FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 40,00 TL
- En Yüksek: 48,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma DÜZCE FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 43,00 TL
- En Yüksek: 56,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma FATSA FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 48,00 TL
- En Yüksek: 50,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma GİRESUN FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 45,15 TL
- En Yüksek: 60,15 TL
7 Nisan 2023 Cuma KOCAELİ FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 40,00 TL
- En Yüksek: 47,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma ORDU FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 43,00 TL
- En Yüksek: 57,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma SAKARYA FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 43,50 TL
- En Yüksek: 45,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma SAMSUN FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 43,00 TL
- En Yüksek: 60,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma TRABZON FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 42,50 TL
- En Yüksek: 48,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma ZONGULDAK FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 40,00 TL
- En Yüksek: 47,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma TERME FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 42,00 TL
- En Yüksek: 48,00 TL
7 Nisan 2023 Cuma ÜNYE FINDIK FİYATLARI
- En Düşük: 45,00 TL
- En Yüksek: 50,00 TL
Fındığın içindekiler ve faydaları
Fındık harika bir besin profiline sahiptir. Kalorileri yüksek olmasına rağmen, besinler ve sağlıklı yağlar ile yüklüdürler.
28 gram fındık şunları içerir;
- Kalori: 176
- Toplam yağ: 17 gram
- Protein: 4.2 gram
- Karbonhidrat: 4.7 gram
- Elyaf: 2,7 gram
- E Vitamini: RDI'nın %21'i
- Tiamin: RDI'nın %12'si
- Magnezyum: RDI'nın %12'si
- Bakır: RDI'nın %24'ü
- Manganez: RDI'nın %87'si
Fındık ayrıca iyi miktarda B6 vitamini, folat, fosfor, potasyum ve çinko içerir.
Ek olarak, zengin bir tekli ve çoklu doymamış yağ kaynağıdırlar ve oleik asit gibi iyi miktarda omega-6 ve omega-9 yağ asitleri içerirler.
Ayrıca, bir porsiyon 2,7 gram diyet lifi sağlar ve bu da günlük günlük ihtiyacın yaklaşık %11'ini oluşturur.
Bununla birlikte, fındıklar, demir ve çinko gibi bazı minerallerin fındıklardan emilimini bozduğu gösterilen fitik asit içerir.
Antioksidanlarla Yüklü
Fındık önemli miktarda antioksidan sağlar.
Antioksidanlar, vücudu hücre yapısına zarar verebilecek ve yaşlanmayı, kanseri ve kalp hastalığını teşvik edebilen oksidatif stresten korur.
Fındıkta en bol bulunan antioksidanlar fenolik bileşikler olarak bilinir. Kan kolesterolünü ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı oldukları kanıtlanmıştır. Ayrıca kalp sağlığı ve kansere karşı koruma için faydalı olabilirler..
8 haftalık bir çalışma, kabuklu veya kabuksuz fındık yemenin, hiçbir etkiye neden olmayan fındık yememeye kıyasla oksidatif stresi önemli ölçüde azalttığını gösterdi.
Mevcut antioksidanların çoğu, yemişin derisinde yoğunlaşmıştır. Ancak bu antioksidan içeriği kavurma işleminden sonra azalabilir.
Bu nedenle, kavrulmuş veya kavrulmamış, kabuğu soyulmuş taneler yerine bütün, kavrulmamış tanelerin kabuğu ile tüketilmesi önerilir.
Kalbe İyi Gelebilir
Fındık yemenin kalbi koruduğu gösterilmiştir.
Fındıkta, yüksek konsantrasyonda antioksidanlar ve sağlıklı yağlar, antioksidan potansiyeli artırabilir ve kandaki kolesterol seviyelerini düşürebilir.
Bir aylık bir çalışma, günlük toplam kalori alımının %18-20'sini fındıktan tüketen yüksek kolesterol düzeyine sahip 21 kişiyi gözlemledi. Sonuçlar, kolesterol, trigliseritler ve kötü LDL kolesterol seviyelerinin düştüğünü gösterdi.
Katılımcılar ayrıca kandaki arter sağlığı ve inflamasyon belirteçlerinde iyileşmeler yaşadılar.
Ayrıca, 400'den fazla kişiyi içeren dokuz çalışmanın gözden geçirilmesi, fındık yiyenlerde kötü LDL ve toplam kolesterol düzeylerinde düşüşler görürken, iyi HDL kolesterol ve trigliseritler değişmeden kaldı.
Diğer çalışmalar, kalp sağlığı üzerinde benzer etkiler göstermiştir; sonuçlar, kan yağ düzeylerinin düştüğünü ve E vitamini düzeylerinin arttığını göstermektedir.
Ayrıca fındıktaki yüksek yağ asitleri, diyet lifi, antioksidanlar, potasyum ve magnezyum içeriği kan basıncını normalleştirmeye yardımcı olur.
Genel olarak, günde 29 ila 69 gram fındık yemek, kalp sağlığı parametrelerindeki gelişmelerle ilişkilendirilmiştir.
Kansere karşı etkili
Fındığın yüksek konsantrasyondaki antioksidan bileşikleri, vitaminleri ve mineralleri, onlara bazı kanser önleyici özellikler verebilir.
Ceviz ve antep fıstığı gibi diğer kabuklu yemişler arasında fındıklar, proantosiyanidinler olarak bilinen bir antioksidan kategorisinin en yüksek konsantrasyonuna sahiptir.
Bazı test tüpü ve hayvan çalışmaları, proantosiyanidinlerin bazı kanser türlerini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Oksidatif strese karşı korudukları düşünülmektedir (22Güvenilir Kaynak,23Güvenilir Kaynak).
Ek olarak, fındıklar, kansere neden olabilecek veya kansere neden olabilecek hücre hasarına karşı olası koruma sergileyen bir başka güçlü antioksidan olan E vitamini açısından zengindir.
Benzer şekilde, fındık bir ons porsiyonda manganez için RDI'nın %87'sini sağlıyor.
Manganezin, oksidatif hasarı azaltabilen ve kanser riskini azaltabilen spesifik enzimlerin işlevlerine yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Birkaç test tüpü çalışması, fındık özünün rahim ağzı, karaciğer, meme ve kolon kanseri tedavisinde faydalı olabileceğini göstermiştir.
Ayrıca, fındık derisi özünden yapılan bir ürün kullanılarak yapılan bir hayvan çalışması, sekiz haftalık çalışma döneminden sonra kolon kanseri riskinin azalmasıyla sonuçlanmıştır.
Fındığın kanser gelişimine karşı faydalarını araştıran çalışmaların çoğu test tüpleri ve hayvanlar üzerinde yapıldığından insanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Kan Şekerini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Badem ve ceviz gibi kuruyemişlerin kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Bol miktarda olmasa da fındığın kan şekerini düşürmeye de yardımcı olabileceğine dair araştırmalar var .
Bir çalışma, fındığın tip 2 diyabetli 48 kişide açlık kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisini araştırdı. Yaklaşık yarısı fındıkları atıştırmalık olarak tüketirken, diğerleri kontrol grubu olarak görev yaptı.
Sekiz hafta sonra, fındık grubu açlık kan şekeri seviyelerinde önemli düşüşler yaşamadı.
Bununla birlikte, başka bir çalışma, metabolik sendromlu 50 kişiye 30 gram karışık kuruyemiş - 15 gram ceviz, 7.5 gram badem ve 7.5 gram fındık - bir arada verdi.
12 hafta sonra, sonuçlar açlık insülin seviyelerinde önemli bir azalma gösterdi. (Healthline)
Ayrıca fındıkta bulunan ana yağ asidi olan oleik asidin de insülin duyarlılığı üzerinde yararlı etkileri olduğu gösterilmiştir.
İki aylık bir çalışma, oleik asit açısından zengin bir diyetin, tip 2 diyabetli 11 kişide açlık kan şekerini ve insülin seviyelerini önemli ölçüde azalttığını ve insülin duyarlılığını artırdığını gösterdi. (Healthline)
Fındık da dahil olmak üzere fındık açısından zengin bir diyetin kan şekerinizi düşürmeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabileceği görülüyor.