Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara
Damga Ekonomi 600 bin kişi yollara akacak

600 bin kişi yollara akacak

Okulların kapanmasının ardından Ramazan Bayramı tatilini değerlendirmek isteyen vatandaşların sayısının bir hayli fazla olacağını anlatan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, “Bayramla birlikte İstanbul’da 600 bin kişi yollara düşecek, tatil için güneye doğru akın olacak. Büyük bir hareketlenme olacak” dedi

Okunma Süresi: 3 dk

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu sene yurt dışından turizmcileri son derece mutlu eden bir talebin olduğunu belirterek, bu talebin çok hızlı şekilde geliştiğini kaydetti. 2018 yılı itibarıyla turizm açısından daha iyi bir yıl olacağını belirttiklerini hatırlatarak, şu an için aynı döneme oranla 2014 yılı rakamlarına yaklaşıldığını ifade eden Ayık, "Bayramda, özellikle Antalya için otellerin doluluk oranları yüzde 100'lere ulaşmış durumda. Türkiye'nin her yönünden çok ciddi bir hareketin olmasını bekliyoruz. Özellikle İstanbul’da 600 bin kişi yollara düşecek, tatil için güneye doğru hareket edecek, büyük bir hareketlenme olacak" dedi.

Yurtdışı talebi düştü
Bayramda tatil süresinin az olmasına rağmen başta Antalya olmak üzere, Bodrum ve Çeşme'nin en çok talep edilen destinasyonlar olduğunu vurgulayan Ayık, "Yurt dışına olan taleplerin düşüşü, yurt içi taleplerini artırdı. Ancak yurt dışı tercihlerine baktığımız zaman özellikle İtalya başta olmak üzere Orta Avrupa başkentlerine ve Yunanistan'a ilgi büyük." diye konuştu.

Paket turlar tercih ediliyor
Ayık, genellikle vatandaşların paket turları tercih ettiğini belirterek, ayrıca serbest piyasa ekonomisi kapsamında, helal turizm alanında çalışan otellerin de bayram sezonlarında yoğun talep gördüğünü söyledi. Vatandaşların daha çok seçim tarihlerine göre rezervasyon yaptırdıkları için tatil iptalleri ile karşılaşmadıklarını ifade eden Ayık, şunları kaydetti: “Belki ertelemeler olacaktır ancak bu durumun ramazan ayının bitmesi ve okulların kapanmasını da göz önünde bulundurduğumuzda genel anlamda turizm hareketliliğini etkileyeceğini düşünmüyorum. Özellikle, Antalya gibi yabancı turistlerin çoğunlukta olduğu bölgeler seçimden etkilenmeyecektir.”

Büyük beklenti var
Geçen yıl Ramazan Bayramı döneminde seyahat acentaları ile 250 bin kişinin tatile çıktığını anımsatan Bağlıkaya, şöyle devam etti: “Bu yıl ise yaklaşık 300 bin kişinin seyahat acentaları aracılığıyla bayram tatiline çıkacağını öngörüyoruz. Bayram dönemi için turlarda kişi başı gecelik ortalama fiyat 150 TL'den başlayıp bin 500 TL'ye varan bir aralıkta değişiklik gösteriyor. Turizm sektöründe bayram tatili nedeniyle oluşacak cironun 500 milyon TL civarında olmasını bekliyoruz. Bayram döneminde iç pazardaki talebin yüksek seyretmesi yanında Almanya, Rusya, İngiltere ve İskandinav ülkelerinden Türkiye'ye talebin yüksek seviyede gerçekleşmesi neticesinde otel doluluk oranlarının yüzde 100 seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz. Bu konuda oldukça emin olduğumuzu söyleyebilirim.”

Ana merkez İstanbul
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır da bayram dönemlerinde yerli tatilci açısından şehir otellerinin pek hareketli olmadığını belirterek, İstanbul'da ağırlıklı şehir otelleri olduğu göz önüne alınırsa bayram dönemi hareketliliğinin yerli turist açısından minimumda kalacağını ifade etti. Bayram dönemlerinde İstanbul'a doğru değil, İstanbul'dan diğer illere doğru yoğun bir akın yaşandığını ifade eden Bayındır, "Bu yıl da bu akının yaşanmasını bekliyoruz. Ancak bayram tatili döneminin kısa olması, bir sonraki haftanın seçim haftası olması gibi nedenler bu yıl özellikle tatil amaçlı seyahatlerin yoğunluğunu biraz azaltacak gibi görünüyor." diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *