Türkiye'de yurt içi ve yurt dışı para transferi için kullanılan EFT ve havale yöntemleri için bazı bankalar işlem ücreti tahsil etmektedir. Örneğin 50 lira göndermek isterseniz eğer ATM'den işlem yapacaksanız 58 lira, cep şubesinden yapacaksanız 53 lira, şubeden gönderecekseniz 60 lira civarında bulundurmanız gerekiyor. Ancak bu işlem ücretini almayan bankalar da var. Bu sebeple de tercih sebebi olmayı başardılar.
Son günlerde EFT ve havale işlem ücreti için alınan miktarlarda indirime gidilmesi vatandaşları sevindirdi. Her gün binlerce kişi göndermek istediği para için ekstra masraf yapmaktan kaçınmakla birlikte ücret ödemeyeceği bir bankayı tercih etmeye başladı. Bunun için de araştırmalar gerçekleştiriliyor ve "EFT ve havale ücreti almayan bankalar hangisi?" sorusu sorularak öğrenilmek isteniyor. Öncelikle EFT nedir? Havale nedir? sorularının cevapları ile başlayalım.
EFT nedir?
EFT farklı bankalar arasında yapılan para transferidir. Bu işlemde şirketler farklı olduğundan dolayı genelde işlem ücreti alınmaktadır. Para gönderirken masrafları da ekleyerek hesabınızı kontrol etmeniz gerekiyor. EFT eğer mesai saatleri dışında bir vakitte gönderilirse bir gün sonrasında karşı tarafın hesabına geçmektedir.
Havale nedir?
Havale aynı bankalar arasında gerçekleştirilen para transferine denir. Para gönderdiğiniz takdirde bazı bankalar masrafları gönderilen mecralara göre değişken bir tarife ile kesmektedir. Bazı bankalar ise hiç bir ücret almamaktadır. Havale için saat sınırlaması yoktur. Aynı banka hesapları arasındaki para transferleri anında geçmektedir.
EFT ücreti almayan bankalar
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bankalar da kendilerine müşteri çekebilmek adına dijital şubelerinden daha düşük masraf almaktadırlar. Örneğin cep şubeden havale için 3 lira kesilirken ATM'den 8 lira kesilmektedir. Ancak EFT ve havale için işlem ücreti almayan bankalar da mevcuttur. Bu bankalar aşağıda sıralanmıştır;
- ING Bank
- Enpara (QNB Finansbank)
- Cebteteb
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Kuveyt Türk