Gayrimenkul sektörü, 1 Ocak 2025 itibarıyla büyük bir dönüşüme tanıklık edecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, kat irtifakı ve kat mülkiyeti işlemlerinde kullanılacak yeni düzenlemeyi duyurdu. Bu tarihten itibaren, 3 Boyutlu Sayısal Yapı Modeli zorunlu hale gelecek ve Türkiye genelinde gayrimenkul işlemleri dijital ortamda daha güvenli ve şeffaf şekilde kaydedilecek.
3 Boyutlu Yapı Modeli ile Dijitalleşme Hızlanacak
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli, 3 Boyutlu Sayısal Yapı Modeli’nin gayrimenkul sektörüne getireceği yenilikleri açıkladı. Yapıların dijital ortamda güvenli ve şeffaf bir şekilde kaydedilmesi sağlanacak. Ayrıca, "3B Şehir Modelleri Üretimi" ve "3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi" ile gayrimenkul sektöründe dijitalleşmenin hızlanacağı vurgulandı.
Gedikli, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren kat irtifakı ve kat mülkiyeti işlemlerinin, mimari projeyle birlikte 3 Boyutlu Sayısal Yapı Modeli ile yapılmasının zorunlu hale geleceğini belirtti. Bu yeni düzenleme, gayrimenkul sektöründe dijital dönüşümün önünü açarken, aynı zamanda afet yönetimini iyileştirmek ve doğal afet risklerini azaltmak adına da önemli katkılar sağlayacak.
Yeni Düzenleme ile Şeffaflık Artacak
Bu yeni düzenleme, gayrimenkul işlemleri sırasında şeffaflığı artıracak ve denetimi kolaylaştıracak. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, bu modelle yapıların 3 boyutlu dijital haritalarını oluşturmayı hedefliyor. Gayrimenkul sahipleri ve alıcılar arasında daha güvenli ve şeffaf bir ortamın oluşmasına olanak tanıyacak olan bu sistem, özellikle yapı güvenliği ve güncel tapu işlemleri konusunda önemli adımlar atılmasını sağlayacak.
Gedikli, bu yeni sistemin afet hazırlığı ve risk yönetimi konularına da katkı sağlayacağına dikkat çekti. 3 boyutlu model, binaların ve çevrelerinin dijital ortamda simüle edilmesiyle, afet anlarında ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda bilgi edinmeyi kolaylaştıracak.
Dijital Bina Konsepti ile Yeni Dönem
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü, yapılan bu yeniliklerin, "Dijital Bina" konseptiyle sürdürüleceğini de belirtti. Bu konseptle, Türkiye’deki tüm yapılar dijital ortamda izlenebilir ve denetlenebilir hale gelecek. Ayrıca, dijitalbina.tkgm.gov.tr adresinden, bu yenilikle ilgili tüm bilgilere ulaşılabileceği aktarıldı.