Milyonlarca üniversite öğrencisi adayının yoğun bir tempo ile hazırlanıp girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için önce sonuçlar, ardından da tercih kılavuzu yayınlanmıştı. Adaylar ÖSYM internet sitesi üzerinden bugünden itibaren okumak istedikleri bölümler için üniversite tercihi yapacaklar. Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirilecek olan tercihler için öğrencilerin 14 Ağustos'a kadar vakti bulunuyor.
208-2019 eğitim-öğretim yılında üniversiteli olmak isteyen adaylar için beklenen gün geldi. Tercihlerin yapılacağı kritik anlara odaklanmak ve iyi bir üniversiteye gitmek isteyenler bugünden itibaren ÖSYM üzerinde dilediği işlemi gerçekleştirebilecek. Tercihler için çeşitli görüşmeler yapan, fikir yürüten, istediği okulun puanına göre taktik uygulayan veya yetmediği için mucize bekleyenler dahil olmak üzere pek çok beklentisi olan adaylar öne çıkıyor. Yeni sistemin ilk kez başladığı bu sınavın ardından herkes 'YKS tercihleri nasıl yapılır?' diye sormaya başladı. Konu sosyal medyada da en çok konuşulanlar arasında.
YKS tercihleri nasıl yapılır?
YKS bilindiği üzere ÖSYM tarafından yapılmaktadır ve tüm aşamalar internet sitesi olan osym.gov.tr adresinden gerçekleştirilmektedir. Adaylar ÖSYM internet sitesi giriş sayfası yazarak portala ulaşabilir. Şifre ve TC kimlik numaralarını yazarak tercih ekranına erişim sağlayabilirler..
Daha detaylı bir anlatım için "YKS tercihleri nasıl yapılır" haberimizi ziyaret edebilirsiniz...
YKS TERCİH İŞLEMLERİ NE ZAMAN SONA ERECEK?
ÖSYM tarafından alınacak olan YKS tercihleri 07 Haziran'da başlayıp 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23:59’ta sona erecek.
ÜNİVERSİTE TERCİH SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Ağustos ayı itibariyle YKS tercih sonuçları süreç tamamlandıktan sonra iki hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Buna göre üniversiteye kayıt yaptıracak öğrenciler bir an önce açıklanmasını bekledi YKS tercih sonuçları çok kısa bir süre içerisinde ulaşmış olacak. Sonuçlar ÖSYM'nin resmi sitesinden duyurulacak ve başka bir yerden öğrenilmeyecek.
ÖSYM'NİN AÇIKLADIĞI TABLO 3 VE TABLO 4 NEDİR? NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Üniversite öğrenci adayları YKS (Yükseköğretim Kurumları) sınavından 150 puan ve üzeri aldıysa, iki yıllık bölümler için Tablo 3 üzerinden başvurular yapabilirken, 180 puan ve üzeri için dört yıllık bölümler için başvuru yapabilir. 180 puan altında puan alanlar Tablo 4’ten başvuru yaparsa, geçersiz sayılacaktır.
Tablo 3 ve Tablo 4'e ulaşmak için
BAŞVURU TARİHLERİ SONA ERDİKTEN SONRA SIRALANDIRMADA DEĞİŞİKLİK OLUR MU?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre tercih süresi içerisinde kaydedilen tercih sıralamasında veya yeni tercihlerde sıralama yapılabilir . 15 Ağustos 2018 saat 00:00’dan sonra başvurularda değişiklik yapılamaz ve hiç bir şekilde müdahale edilemez.
UZMANLAR UYARIYOR! TERCİH YAPARKEN BU KONUYA DİKKAT!
Geçen seneye göre çok sürpriz yerleşmeler olabileceğini, bazı programların başarı sıralarının düşebileceğini düşünen uzmanlar “Özellikle Eşit Ağırlık ve Sözel bölümler için bu beklenti daha da yüksek. Adaylar morallerini bozmadan çok geniş bir aralıktan tercihlerini yapmalılar. 24 tercih hakkı bulunduğu için mümkün olduğunca fazla tercih yapsınlar. Belki de hiç beklemedikleri bir yere yerleşecekler.” dedi
ÖSYM 2018 YKS (ÜNİVERSİTE) KILAVUZUNDA DEĞİŞİKLİK
ÖSYM YKS kılavuzunda yaptığı değişikliği, resmi internet sitesi www.osym.gov.tr üzerinden aşağıdaki açıklamayla birlikte duyurdu.
"Yükseköğretim Genel Kurulunca hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik programları başarı sıraları aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir. 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu bu doğrultuda güncellenmiştir.
ÜNİVERSİTELERİN BAŞARI SIRALAMASI DEĞİŞEN BÖLÜMLERİ
Hukuk programları EA En düşük 190 bininci (190.000)
Mühendislik programları SAY En düşük 300 bininci (300.000)
Mimarlık programları SAY En düşük 250 bininci (250.000)
Tıp programları SAY En düşük 50 bininci (50.000)
Öğretmenlik programları İlgili Puan Türünde En düşük 300 bininci (300.000)
* Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil
** Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil