Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Damga Eğitim TEOG sistemi geri mi geldi! Yayınlanan yönetmelik ne anlam ifade ediyor

TEOG sistemi geri mi geldi! Yayınlanan yönetmelik ne anlam ifade ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla birlikte kaldırılan TEOG hakkında sosyal medyada yazılan mesajlar ve ortaya atılan iddialar 'TEOG geri mi geldi' ve 'liseye giriş sınavı nasıl olacak' sorularını da beraberinde getirdi. Bu sene son senesinde olan orta okul öğrencileri ve veliler bu soruların cevaplarını merak ediyor. Peki liseye geçiş sınavı nasıl yapılacak? İşte MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in açıklamaları...

Okunma Süresi: 3 dk

Büyük bir yoğunluk sürecinde sınavlara hazırlanan öğrenciler için yayınlanan son dakika haberleri bir kez daha herkesi şaşırttı. Dalgalı bir güne başlayan orta okul öğrencileri için liseye giriş sınavı nasıl yapılacak sorusu bir kez daha gündeme geldi. Kaldırılan sistem ile birlikte yeni sınavın nasıl bir düzende yapılacağı konusu her gün düşünülüyor ve araştırılıyor. Aileler de çocuklarının durumunu her a takip ediyor. Eski yönetmelik ve yeni yönetmelik için açıklamalarda bulunan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de Twitter'dan önemli noktalara değindi.

TEOG'da son durum ne
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, bu yıl ilk defa liseye geçişte uygulanacak merkezi sınavla ilgili düzenlemeler dikkate alınarak güncellendi. Bugün resmi gazete yer alan yöntmeliğe eklenen nakil ve geçişlerle ilgili maddeyse kafaları karıştırdı.

Düzenlenen yönetmelikte yanılgıya neden olan ‘Geçiçi Madde 9’ da, “Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8’inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar” ifadeleri yer alıyor. Bu ifadeler yeni sistemin gelecek yıl uygulanacağı şeklinde yorumlandı.

TEOG olacak mı
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre TEOG uygulanmayacak. Değiştirilen yönetmelikte yer alan nakil ve geçişlerle ilgili madde doğal olarak 2018-2019 eğitim yılında uygulanacak. Çünkü yeni sisteme göre nakil ve geçişler, 2018-2019 eğitim öğretim yılının başında yapılacak.

teog

Tekin'den açıklamalar
MEB Müsteşarı Yusuf Tekin de, yanlış yorumlamayla ilgili Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaptı. Tekin, nakil ve geçişlerle ilgili maddenin şu anda 8’inci sınıfta okuyup 9’uncu sınıfa yerleşecek öğrencileri kapsadığını vurgulayarak, eski sistemle liselere yerleşen öğrencilerin eski yönetmelik hükümlerine göre nakil yapacağını belirtti. Tekin’in açıklamaları şöyle:

"Ortaöğretim yönetmeliğindeki değişiklik yayımlandı. Gene okuma yazma bilmeyenler yanlış yorumlarla kafa karıştırıyor. Hep kötü niyetten kaynaklanıyor. Düzeltme gereği hissettim. Yönetmelik şu an 8. sınıfta okuyup 9. sınıfa yerleşecek bütün öğrencileri kapsıyor. Geçici madde ise nakil ve geçişleri düzenliyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9. sınıfa başlayan öğrencilerin nakil ve geçişleri. Yani eski öğrenciler eski hükümlere göre nakil yaptıracaklar demek. Daha açık yazayım: Yanlış arayanlar okuma yazma bilmiyor. Herhangi bir yanlışlık yok. Açıklamak istedim. Herkese hayırlı olsun."

Lise sınavı nasıl yapılacak
Yeni yönetmeliği göre TEOG yürürlükten kalktı, ortaokul öğrencilerinin her dersten 2 sınav olacağı açıklandı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan, ‘Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları yönetmeliğinde’ değişikliğe gidildi. Buna göre, mevzuattaki TEOG sınavlarıyla ilgili bilgi ve açıklamaları kapsayan kılavuz da düzenlemeyle yürürlükten kaldırıldı. Değişikliğe göre 4, 5, 6, 7 ve 8.sınıf öğrencileri her dönem her dersten sadece 2 sınava girecek. Aynı gün içerisinde öğrenciler 2’den fazla sınava girmeyecek. Sınav süresi bir ders saatini aşmayacak. Değişiklikle sınavların ilçe, il ve ülke genelinde ortaklaştırılması da mümkün hale geldi.

10 günde duyurulacak
Okul, ilçe ve il bazındaki ortak sınavlar zümre kararıyla, bölge ve ülke genelindeki sınavlar ise bakanlık kararıyla uygulanacak. Değişiklikle sınav ve projelerin değerlendirme süreleri de mevzuata bağlandı. Bu kapsamda sınavın uygulandığı tarihten en çok 10 gün sonra sonuçların öğretmenler tarafından e-okul sistemine girilmesi gerekecek. Yapılan sınavlara herhangi bir nedenle katılamayan veya projesini zamanında teslim edemeyen öğrencinin durumu okul yönetimince yazılı, e-posta veya bakanlık mobil bilgi servisiyle velisine bildirilecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *