Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Ara
Damga Eğitim Lise tercihleri başladı! Tercihler nasıl yapılır ve son gün ne zaman

Lise tercihleri başladı! Tercihler nasıl yapılır ve son gün ne zaman

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) olarak 2018'de ilk kez düzenlenen sınavın ardından sonuçlarını öğrenen öğrenciler için lise tercihi dönemi başladı. Peki lise tercihi nasıl yapılır ve lise tercihi için son gün ne zaman? İşte detaylar...

Okunma Süresi: 4 dk

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ve yüz binlerce öğrencinin lise hayatını şekillendirecek olan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için yepyeni bir heyecan start aldı. Geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanan öğrenciler için lise tercihleri bugün başladı. Öğrencilerin yanısıra veliler de çocuklarının puanlarına göre lise tercihleri yapmak istiyor.

Lise tercihi için son gün ne zaman?
Lise tercihi yapan öğrenciler için son gün 13 Temmuz'dur. Saat 17.00 itibariyle sistem kapanacak ve tercih yapmak mümkün olmayacaktır.

Lise tercihi nasıl yapılır?
Öğrenciler kendilerine tahsis edilen şifre ve kullanıcı bilgileriyle "https://e-okul.meb.gov.tr" adresi üzerinde giriş sağlayarak tercihlerini yapabilecek. Ayrıca mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi ortaokul müdürlüğünden de gerçekleştirilebilecek. Öğrenciler yaptıkları seçimleri mutlak suretle okul müdürlüklerine onaylatması gerekmektedir.

Lise tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?
2 Temmuz'da başlayıp 13 Temmuz'da sonlanacak olan lise tercih dönemi sonrasında 17 günlük bir bekleyiş başlayacak. Hem yerleştirme sonuçları hem de boş kontenjanlar 30 Temmuz'da açıklanacak. Nakil tercih başvurularının ilki 6-10 Ağustos'ta, ikincisi 13-17 Ağustos'ta, üçüncüsü 27-31 Ağustos'ta, dördüncüsü 3-6 Eylül'de yapılacak. Yatılılık başvuruları, 10-14 Eylül'de okul ve kurumlarca alınacak.

Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yapılacak.

Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, öğrencilerin ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde tutularak gerçekleştirilecek. 

Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, klasik sanatlar ve musiki, görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine yerleştirme iş ve işlemleri ile öğrencilerin okullara kayıtları 13 Temmuz Cuma saat 17.00'ye kadar tamamlanacak.

Okul tercihi zorunlu
Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil, tüm öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapılabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrencilerin ise yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 grupta tercihleri alınacak.

Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ekranından tercihte bulunacak. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercihi yapabilecek. Tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek. Öğrenciler, ayrıca istemeleri halinde yerleştirmeye esas dördüncü nakil başvuru döneminde mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci alan okullar için açılacak ekrandan en fazla 5, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplam 15 okul tercihinde bulunabilecek.

lgs

Eşitlik halinde ne olacak 
Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla, ortaokul başarı puanına (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana, 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.

Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okul tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.

Tercih danışmanlığı komisyonları oluşturulacak
MEB, bugünden itibaren 13 Temmuz'a kadar tercih danışmanlığı komisyonları aracılığıyla talep eden öğrencilere destek verecek. Bu kapsamda 81 ilde yaklaşık 31 bin öğretmen görev yapacak. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açıköğretim kurumlarına yönlendirilecek.

Merkezi sınavla öğrenci alacak okul sayısı bin 373, bu okulların kontenjanı ise 126 bin 510 olarak belirlendi. AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *