Her eğitim öğretim yılında büyük ilgi gören ve binlerce başvurunun yapıldığı Açık Öğretim Lisesi bu yıl da ilgi odağı halinde. Dışarıdan lise öğrenimini tamamlamak isteyenlerin başvuruda bulunmak için araştırma yaptığı AÖL'de daha önce kaydını sildirmiş veya dondurmuş öğrenciler de kayıtlarını nasıl aktif hale getireceği de merak konusu. Üç dönemde gerçekleştirilen kayıt yenileme ile birlikte kredilerini tamamlayıp mezun olabilmek adına çaba gösteren öğrenciler sınavlarda başarı göstermek zorunda. Bunun da ilk adımı yeni kayıt veya kayıt yenileme yapmaktadır. Aksi takdirde sınava giriş hakkı kaybedilmektedi.
AÖL 2019-2020 eğitim öğretim yılı kayıt yenileme tarihleri
2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı I. dönem yeni kayıt işlemleri 21 Ağustos 2019 - 27 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılacak. 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı I. dönem kayıt yenileme işlemleri 27 Eylül 2019 ve 4 Ekim 2019 tarihleri arasında yapılacak.
Kimler Açık Öğretim Lisesine Kayıt Olabilir?
-İlköğretim/ortaokul mezunu olanlar
-Lisede iki yıl sınıf tekrarı yapan öğrenciler
Aşağıda ismi geçen liselerden ayrılanlar
-Genel lise veya mesleki liseler
-Anadolu öğretmen liseleri
-Askeri ve polis okulları
-Sağlık meslek liseleri
-Anadolu güzel sanatlar liseleri
-Resmi ve özel Anadolu liseleri
-Sosyal bilimler liseleri
-Yabancı dil ağırlıklı liseler
-Açık öğretim lisesi veya mesleki açık öğretim lisesine kayıtlı olup öğrencilik durumu silik olan öğrenciler ile açık öğretim lisesi ya da mesleki açık liselerden tasdikname alan öğrenciler.
-Türkiye dışına eğitim görmüş olup Türkiye'den denklik belgesi alanlar açık liseye başvurabilir.
-Öğrenci belirtilen tarihlerde kaydını yeniler, gerekli ücreti öder. Akabinde dersleri seçer. Önceden bildirilen tarihlerde sene de iki kere sınava girer. Sınavlardan aldığı krediler toplanır.
Öğrencinin mezun olması için:
En az 8 dönem öğrenim görmesi,
Toplam kredisinin asgari 192 olması,
Dil ve anlatım dersi başta olmak üzere diğer zorunlu derslerin sınavlarında da başarı göstermesi gerekir.
Açık liseden mezun olup diploma almaya hak kazananlar, sınav sonuçlarının açıklanmasından takriben 2 ay sonra bulundukları il ve ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezlerinden diplomalarını alır. Türkiye'de yüz binlerce açık öğretim lisesi öğrencisi bulunmaktadır. Açık lise mezunları da normal lise mezunları gibi YGS ve LYS'ye girerek istedikleri üniversitelerde okuyabilir. Açık liseliler, herhangi bir hak sınırlamasına maruz kalmaz.
Açık Öğretim Lisesi Kitapları Nereden, Nasıl Alınır?
Açık öğretim lisesinde okuyan öğrenciler, önceleri kitaplarını Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile alıyorlardı. Ancak yeni sistemde semtinizde bulunan örgün liselerden ilgili kitapları temin edebilirsiniz. Üstelik alacak olduğunuz bu kitaplar için sizden herhangi bir ücret de talep edilmez.
Açık Öğretim Lisesi Sınavları Nasıl ve Nerede Yapılır?
Açık öğretim lisesi sınavları tüm illerimizde bulunan sınav merkezlerinde gerçekleştirilmektedir. Her sene mevcut merkezlerde değişiklik yapılmakta olup, yeni sınav merkezleri eklenebilir. Sınavlar çoktan seçmeli methodu yani test usulü gerçekleştirilmektedir. Her soru 4 şıktan oluşmaktadır ve bu sınavlarda 4 yanlış bir doğruyu götürmez. Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün, dört oturumda yapılıyor. Yani ilk oturum saat sabah 10.00'da, ikinci oturum öğleden sonra 14:00'te yapılıyor. Ve öğrencilere oturum başı 2.5 saat soru çözme zamanı veriyorlar.