Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Ara
Damga Dünya Hollanda aşılamada sınıfta kaldı: Aşı tedariğini iyi yönetemedi

Hollanda aşılamada sınıfta kaldı: Aşı tedariğini iyi yönetemedi

42 gün içerisinde nüfusunun sadece yüzde 3,64’ünü aşılayan 17 milyonluk Hollanda, zayıf planlama sebebiyle aşı uygulamasında sıkıntı yaşadı.. Tedariği iyi planlayamayan ülkenin satın aldığı aşıların yüzde 40’ı depolarda kaldı. AB üyeleri içinde Letonya, Hırvatistan ve Bulgaristan'dan sonra en yavaş aşı uygulayan ülke oldu.

Okunma Süresi: 2 dk

Covid-19 sebebiyle bugüne kadar bir milyonun üzerinde vaka ve 15 binin üzerinde can kaybı kaydeden Hollanda, aşı konusunda sınıfta kaldı.



NTV’nin haberine göre, zenginliği ve verimliliğini her fırsatta dile getiren ülkede, 6 Ocak’ta başlayan aşı uygulaması 42 gün içerisinde sadece yüzde 3,64’e ulaştı.



Covid-19 aşılarına en geç başlayan AB ülkesi olan Hollanda, aşının onaylanma sürecinde de aşıların saklanacağı dondurucular ile ilgili de hatalı karar vermiş, dondurucu tedariki yapmamıştı.
 

ÇOK AĞIR GİDİYORLAR



17 Milyonluk nüfusu için 85 milyon aşı sipariş eden Hollanda, ülkenin tamamını Eylül ayına kadar aşılamayı planladığını açıklarken 27 ülkeli AB’de Letonya, Hırvatistan ve Bulgaristan'dan sonra nüfusuna en az aşı uygulayan ülke (yüzde 3,64) oldu.



Bütün dünyada bakımevlerinin aşıda öncelikli gruplar olduğunun altı çizilirken Hollanda Halk Sağlığı Enstitüsü'nün (RIVM) verilerine göre AB’de bakımevlerinde aşılama oranı yüzde 5 iken, Hollanda bu alanda da ortalamanın altında kalarak yüzde 4,6’da kaldı.



Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nden elde edilen verilerde ise, Hollanda'nın aşı uygulanmasında AB'de en yavaş ikinci ülke olduğu göze çarparken ve 29 Ocak itibarıyla alınan aşıların yalnızca yüzde 28,5’inin kullanıldığı belirtildi.

YÖNETİMDE YANLIŞ KARARLAR



Hollandalı aşı uzmanları, aşı uygulamasındaki başarısızlığı lojistik hatalara, zayıf liderliğe ve böylesine büyük bir krize yanıt vermek için yetersiz donanıma sahip başı olmayan bir sağlık sistemi sebebiyle olduğunu belirtirken Tilburg Üniversitesi'nde aşılama programını yürüten Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü’nde (RIVM) danışmanlık yapan bir lojistik profesörü olan Jan Fransoo, “Hollanda sağlık sistemi normalde iyi çalışıyor ancak bir pandemi ortaya çıktığında, bu sahip olunan en iyi sistem olmayabilir. Merkezi bir komuta hattı yok ” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *