Ghosn'u, Osaka'dan alıp İstanbul'a getirilen jette 2 Amerikalı, İstanbul'dan Beyrut'a götüren jette ise İstanbul'da gözaltına alınan 7 kişiden bir olan O.K. tek yolcu olarak belirtildi.
Her 2 jetin pilotları da yolcu listelerinin yer aldığı uçuş manifestolarını, uçakta bulunan ünlü CEO'nun adı olmamasına rağmen imzalayarak, uçuşu gerçekleştirdi.
13 saatlik uçuş
Carlos Ghosn'un, İstanbul Atatürk Havalimanı'nı aktarma noktası olarak kullandığı dünyayı sarsan kaçış olayının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 4'ü pilot 7 kişi, adliyeye sevk edilirken, Osaka-İstanbul- Beyrut arasındaki toplam 13 saatlik uçuşunu, 'hayalet yolcu' olarak gerçekleştirdiği belirlendi.
Edinilen bilgiye göre, Ghosn'u Osaka'dan alan jete, Michael Taylor ve Antonie Zayek adlı Amerikalılar yolcu olarak bindi. Carlos Ghosn da Amerikalılarla birlikte uçakta olmasına rağmen, yolcu listesinin yer aldığı manifestoya sadece 2 isim yazıldı. Pilotlar da manifestoyu imzalayıp, uçuşu gerçekleştirdi.
Adı manifestoya yazıldı
İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelindiğinde ise Ghosn, Beyrut'a götürülmek üzere bir hangarda bekleyen diğer jete bindirildi. Bu kez de devreye özel bir kargo şirketinde yönetici olan O.K. girdi. O.K. jette seyahat edecek kişi olarak kendi adını beyan etti. Tek yolcu olarak adı manifestoya yazıldı. Pilotlar, uçakta Carlos Ghosn bulunmasına rağmen tek adın yazılı olduğu manifestoyu imzalayıp, jeti havalandırdı. O.K. eski CEO ile Beyrut'a gitti. Aynı jetle de geri döndü.Tüm bunlar yaşanılırken de 2 Amerikalı, İstanbul'dan tarifeli seferle ülkelerine gitti.
Uçak ve destinasyon değişikliği
Japonya’nın Osaka kentinden havalanan TC-TSR kuyruk tescilli 11 bin kilometre menzile sahip Bombardier Global Exspress 6000 model iş jeti, 8 bin 800 kilometre uzaklıktaki Beyrut’a menzili yetmesine rağmen, İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi. 30 Aralık sabahı TC-RZA tescilli Bombardier Challenger 300 tipi iş jeti ise 06.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'ndan Beyrut'a gitmek üzere havalandı. İki uçuş inceleme altına alınırken olayda en önemli soru işareti ise İstanbul’da neden uçak değişikliği yapıldığı yönünde oldu. Aralarında pilotların da olduğu havacılık çalışanı 7 kişi gözaltına alınırken polis, Osaka’dan Beyrut’a 11 bin kilometre yakıt ikmali yapmadan uçabilen iş jetinin menzili yetmesine rağmen uçulmamasını ve uçak değişiminin yapılmasının nedenini Beyrut’ta dikkat çekmemek adına uçak ve destinasyon değiştirildiğini düşünüyor.