Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Hafif yağmur
10°
Ara
Damga Dünya Esad Şam’dan Nasıl Kaçtı? İşte Yanına Aldığı İsimler ve Şoke Eden Detaylar!

Esad Şam’dan Nasıl Kaçtı? İşte Yanına Aldığı İsimler ve Şoke Eden Detaylar!

Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesinin ardından devrik lider Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçışıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Esad, 8 Aralık sabahı iki kişiyi yanına alarak Şam’dan ayrıldı. Peki, o iki kişi kimdi? İşte Al Majalla’nın dikkat çeken haberi…

Okunma Süresi: 3 dk

Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesinin ardından devrik lider Beşar Esad’ın Rusya’ya kaçışıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Esad, 8 Aralık sabahı iki kişiyi yanına alarak Şam’dan ayrıldı. Peki, o iki kişi kimdi? İşte Al Majalla’nın dikkat çeken haberi…

Esad’a Rusya’dan Kaçış Tavsiyesi

Suriye’de 27 Kasım’da başlayan muhalif operasyonların ardından, Beşar Esad için işler hızla kontrolden çıktı. Özellikle Halep’in muhalifler tarafından ele geçirilmesiyle birlikte rejimin çöküşü hızlandı. Esad, kaçmadan bir gün önce, 7 Aralık akşamı Rus yetkililerden bir telefon aldı. Kendisine Şam’dan ayrılması ve Rusya’ya gitmesi tavsiye edildi.

Ancak iddialara göre, Esad savaşmak için Şam’da kalmak istedi. Fakat Rusya bu isteğe kesinlikle karşı çıktı ve Esad’ın güvenliği için acil bir şekilde Şam’ı terk etmesi gerektiğini bildirdi.

Esad Yanına Sadece İki Kişi Aldı

Kaçış sırasında Esad’ın yanında eşi ve çocukları yoktu; çünkü aile üyeleri daha önceden yurt dışına çıkarılmıştı. Esad, 8 Aralık sabahı yanına iki kişiyi alarak ülkeyi terk etti. Bu iki isim ise Cumhurbaşkanlığı İşleri Bakanı Mansur Azzam ve koruma biriminin başındaki Tuğgeneral Muhsin Muhammed oldu.

Oğlunun törenine katılamayan Esad, muhaliflerin Halep’in kontrolünü ele geçirdiği 29 Kasım Cuma günü Şam’a döndü.   Esad, kaçmadan bir gün önce yani 7 Aralık akşamı Rus yetkililerden bir telefon aldı ve Şam’dan ayrılması tavsiye edildi.

Neden Sekiz Gün Sessiz Kaldı?

Esad’ın kaçışının ardından sekiz gün boyunca sessiz kalması da dikkat çekti. Al Majalla’ya göre, bu sessizliğin nedeni oldukça stratejikti. Esad, Şam’da kalan yardımcılarının komşu ülkelere ya da Moskova’ya ulaşmasını ve sosyal medya hesaplarına erişim bilgilerini almalarını bekledi. Bu süreçte iletişim ve koordinasyonu sağlamak için zaman kazanmayı hedefledi.

“Rusya Güvence Verdi”

Esad, kaçışından hemen önce yetkililere durumun kontrol altında olduğunu ve Rusya’dan destek geleceğini söylemişti. Ancak işler tam tersi yönde gelişti. Muhalifler, Halep ve diğer önemli bölgelerde üstünlük sağlayarak Baas rejiminin çöküşünü hızlandırdı. 8 Aralık’ta, Esad’ın ülkeden ayrılmasının ardından Şam’da rejim tamamen çöktü.

Oğlu Hafız’ın Törenine Katılamadı

Esad’ın kaçışının ilginç detaylarından biri de, oğlu Hafız’ın Moskova’da matematik doktorası törenine katılamamış olması. 27 Kasım’da Moskova’da bulunan Esad, Suriye’de başlayan muhalif operasyonlar nedeniyle acilen ülkesine dönmek zorunda kaldı. Ancak bu dönüş, kısa sürede kaçışla sonuçlandı.

Esad'ın Kaçışı ve Baas Rejiminin Sonu

61 yıllık Baas rejimi, Suriye’de muhaliflerin hızlı bir şekilde kontrolü ele geçirmesiyle sona erdi. Beşar Esad, rejimin son günlerinde büyük bir yalnızlık içerisinde, yakınlarına bile haber vermeden ülkesini terk etti. Şimdi, Rusya’da bulunan Esad, yayınladığı bir açıklamada 8 Aralık’a kadar ülkeden ayrılmayı ve istifa etmeyi düşünmediğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *