1945'te kurulan Arap Birliği'nde 6 ülkenin başkanlığı kabul etmemesi sonrasında görevi devralacak ülkenin hangisi olacağı soru işareti haline geldi. İsrail ile normalleşme sürecinde olan BAE ve Bahreyn'in ardından yaşanan gelişmeler tarihi bir kararı da beraberinde getirdi. Hatta geçtiğimiz günlerde Birleşik Arap Emirlikleri takımlarından Al-Nasr, İsrailli futbolcu Dia Saba'yı transfer etmiş ve ülkedeki yatırımcıların da buraya yönlenmesi yönünde çağrılar yapılmıştı.
Arap Birliği hakkında
Arap Devletleri Birliği Paktı olarak da bilinen Arap Birliği Şartı, Arap Birliği'nin kurucu antlaşmasıdır. 1945'te kabul edildiğine göre, "Arap Devletleri Birliği bu Anlaşmayı imzalayan bağımsız Arap Devletleri'nden oluşacaktır". Başlangıçta, 1945'te sadece altı üyesi vardı. Bugün, Arap Birliği'nin 22 üyesi vardır; bunların arasında üç Afrika ülkesi bölgeye göre en büyük (Sudan, Cezayir ve Libya) ve Batı Asya'daki (Suudi Arabistan) en büyük ülkedir. Beş ülke gözlemci statüsüne sahiptir. Görüşlerini ifade etme ve tavsiyede bulunma hakkı verilir ancak oy verme hakları yoktur.
Arap Birliği yapısı
Arap Birliği çatısı altında 22 ülke bulunmaktadır. En çok Müslüman nüfusu yer almaktadır. Ardından da Hristiyanlık gelmektedir. Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin, Sudan ve Suriye'de en az 15 milyon Hristiyan bir arada yaşıyor. Buna ek olarak, daha az ama önemli sayıda Dürzî,Yezîdî,Şaki ve Mandalular vardır. Dindar olmayan Araplar için rakamlar genellikle mevcut değildir, ancak Pew Forumu'nun araştırması, ODKA bölgesindeki insanların yaklaşık % 1'inin "dine bağlı olmayanlar(Ateist)" olduğunu göstermektedir.
Arap Birliği ülkeleri
- Cezayir
- Bahreyn
- Komorlar
- Cibuti
- Mısır
- Irak
- Ürdün
- Kuveyt
- Lübnan
- Libya
- Moritanya
- Fas
- Umman
- Filistin
- Katar
- Suudi Arabistan
- Somali
- Sudan
- Suriye
- Tunus
- Birleşik Arap Emirlikleri
- Yemen
ve 5 gözlemci durumu:
- Ermenistan
- Brezilya
- Eritre
- Hindistan
- Venezuela
s