Türkiye 2'nci Ligi'nde mücadele eden Amed Sportif Faaliyetler Kulübü’nün (Amedspor) 31 Ocak 2016 tarihinde Bursaspor'u deplasmanda 2-1 yenerek çeyrek finale yükseldiği maçın ardından kulüp futbolcularından Deniz Naki, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu tarafından, "İdeolojik propaganda ve sportmenliğe aykırı açıklamaları" gerekçe gösterilerek 12 resmi müsabakadan men ve 19 bin 500 lira para cezasına çarptırılmıştı. Bununla yetinmeyen Tahkim Kurulu, 17 Nisan 2016 tarihinde oynanan Amedspor - Keçiörengücü maçında taraftarlarının ideolojik tezahürat yaptıkları iddiasıyla Amedspor’a 3 puan silme cezası verdi.
‘KÜRT TOPLUMUNUN HAKLARI İÇİN YAPTIĞI AÇIKLAMA NEDENİYLE CEZALANDIRILDI’
TFF Tahkim Kurulu kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olması, iç hukuk yollarının bulunmaması nedeniyle Amedspor avukatları Soran Haldi Mızrak ve Neşet Girasun, Naki'nin görüşlerinden ötürü ayrımcılığa maruz kaldığı ve Amedspor'a haksız ceza verildiği gerekçesiyle AİHM’e ihlal başvurusu yaptı. Başvuru dilekçesinde, Naki'nin sporda siyasi ifade yasağının uygulandığı tek kişi olarak görüşlerinden dolayı ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilerek, maçlarda ülkücü ve milliyetçi ideolojinin sembolleri olan bozkurt işareti ve asker selamına ise hiçbir ceza verilmediğine dikkat çekildi. Başvuruda, bütün bu uygulamaların Naki’ye keyfi ve ayrımcı şekilde disiplin cezası verildiğinin göstergesi olduğuna işaret edildi. Naki’ye verilen cezanın Türkiye futbol tarihinde bir oyuncuya açıkladığı düşünceleri nedeniyle verilen en ağır ceza olduğu hatırlatılan başvuruda. “Yapılan bu ayrımcılığın haklı bir sebebi de bulunmamaktadır. Aslında başvuru Naki, Kürt toplumun haklarına yönelik açıklamada bulunduğu için ağır şekilde cezalandırılmıştır. Bu veri, PFDK ve Tahkim Kurulunun ceza verirken görüş farklılıkları üzerinden ırksal ayrımcılık yaptığına işaret etmektedir” denildi. Mızrak ve Girasun'un başvurularında Deniz Naki ve Amedspor'un haklarının ihlal edildiğine dikkat çekilerek, başvurucuların haklarının ihlali nedeniyle uğradıkları maddi ve manevi zararlara karşılık adil bir tazminata karar verilmesi talep edildi.
AİHM, SAVUNMA İÇİN TÜRKİYE’YE 1 MART’TA KADAR SÜRE VERDİ
Deniz Naki ve Amedspor adına yapılan başvurunu inceleyen AİHM, başvuruyu kabul ederek, konuyla ilgili Türkiye’den savunma istedi. AİHM’in davalı olan Türkiye’ye gönderdiği yazıda, başvurucuların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılama hakkını düzenleyen 6'ncı, ifade özgürlüğünü düzenleyen 10'uncu ayrımcılık yasağını düzenleyen 14'üncü ve etkili başvuru hakkını düzenleyen 13'üncü maddelerinde güvence altına alınan haklarının ihlal edilip edilmediğini sordu. AİHM, savunma için Türkiye’ye 1 Mart 2018 tarihine kadar süre verdi.
MIZRAK: DOSYAMIZ TAHKİM KURULU KARARINA KARŞI AİHM’E GİDEN İLK DOSYA
Başvuruyu yapan avukatlardan Soran Haldi Mızrak, lehlerine karar çıkması durumunda itiraza kapalı olan Tahkim Kurulu kararları ile ilgili önemli değişiklikler olabileceğini söyledi. Mızrak, "Tahkim Kurulu kararlarına karşı şu ana kadar Türkiye'den AİHM'e 10'a yakın başvuru bulunmakta. Bizim dosyamız Tahkim Kurulu kararına karşı AİHM'e giden ilk dosya olması sebebiyle diğer başvurular açısından yol gösterici oldu. Karar bizim lehimize çıkarsa Türkiye Futbol Federasyonu'nun bütün yapısının sil baştan değiştirilmesi gerekir" diye kaydetti.
BİR MESAJ NEDENİYLE BİR FUTBOLCUYA VERİLEN EN BÜYÜK CEZA
Naki’nin 12 resmi müsabakadan men edilmesi ve 19 bin 500 TL para cezası verilmesine gerekçe gösterilen sosyal medya paylaşımında, "Bizim için bugün çok önemli bir galibiyet oldu. Bize karşı yürütülen bu kirli oyundan alnımızın akı ile çıktık! Böylesi zor bir dönemde halkımıza ufak da olsa umut ışığı olabilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Amedspor olarak boynumuzu eğmedik ve eğmeyeceğiz de. Biz özgürlüğe olan inancımız ile çıktık sahaya ve kazandık. Çünkü biz özgürlüğe ve umuda fidanlarımızı ektik! Bizi yalnız bırakmayan bütün siyasetçilerimize, sanatçılarımıza, aydınlarımıza ve halkımıza teşekkürü borç biliyoruz ve bu galibiyeti topraklarımızda 50 günden fazladır süren zulümde hayatlarını kaybeden ve yaralılarımıza adıyoruz armağan ediyoruz. Her biji Azadi" mesajını paylaşmıştı. Naki, yaptığı bu paylaşım gerekçe gösterilerek hakkında “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla dava açılmıştı. Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Naki’ye 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verilerek, cezanın 5 yıl süreyle ertelenmesine karar verilmişti.
(MA)