AA- Belçika basınındaki haberlerde, çatışmaların yaşandığı Sudan'da görevli Belçika vatandaşı olan Fransen'in pazar günü başkent Hartum'da kaybolduğu, salı günüyse yaralı şekilde bulunduğu kaydedildi.
Fransen'in yarasının ciddi olduğu ancak hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. AB yetkilileri, güvenlik nedeniyle Fransen'in durumu hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.
AB'nin Sudan'daki Büyükelçisi İrlanda vatandaşı Adrian O'Hara'nın da çatışmaların başlamasının ardından konutunda saldırıya uğradığı açıklanmıştı. Büyükelçinin durumunun iyi olduğu ve görevine devam ettiği ifade edilmişti.
Şiddetin durdurulması çağrısı yinelendi
AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, günlük basın toplantısında Sudan'daki durum ve AB Büyükelçisi ile insani yardım misyonu şefinin yaralanmasını değerlendirdi.
AB'nin Sudan'ın başkenti Hartum'daki AB delegasyonunun hala aktif olduğunu belirten Massrali, "Durumdan endişeliyiz. Personelimizin güvenliğini öncelik alıyoruz ve sahadaki durumu anlık olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.
Massrali, AB temsilcilerine yönelik saldırılarla ilgili güvenlik nedeniyle daha fazla detay vermeyeceğini söyledi.
AB'nin hafta sonundan bu yana artan şiddet olaylarını kınadığını, çatışmaların derhal durdurulması ve müzakerelere geri dönülmesini talep etmek için hem bölgesel hem uluslararası ortaklarla yakın koordinasyon halinde olunduğunu belirten Massrali, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Kenya ve Arap Birliği'nden muhataplarıyla iletişime geçtiğini dile getirdi.
Massrali, "Bizim mesajımız çatışmaların durdurulması, mevcut durumun tırmandırılmamasıdır. Uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesi, sivillerin ve tabii ki diplomatik tesislerin korunması için çağrıda bulunuyoruz." dedi.
Sudan'da ordu ile HDK arasında çatışma
Sudan'ın başkenti Hartum'da ve çeşitli şehirlerde, 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını ve bu esasa göre davranılacağını bildirmişti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 270'e yükseldiğini duyurmuştu.