Cansev Temuçin - 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremin ardından bölgede hareketlilik devam ediyor. Özellikle yaptığı isabetli tahminlerle bilinen deprem bilimci Naci Görür sıklıkla Adana Havzası’nda deprem beklediğini belirtiyor. Son olarak 3 Mayıs 2023 Çarşamba akşamı Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki ayrı sarsıntının ardından yaptığı açıklamada da Görür, yine bu bölgeden bahsetti. Stres transferinin Göksun’dan Adana Havzası’na inen faylar üzerinde bir hareketlenmeye neden olabileceğini belirten Görür, bölge halkını uyardı. Bu nedenle deprem bölgelerinden biri olan Adana ili ve çevresinde yaşayan vatandaşlar, Adana Havzası’nın tam olarak nereden geçtiğini ve hangi bölgeleri kapsadığını merak ediyor? Peki Naci Görür’ün sık sık dikkat çektiği Adana Havzası neresi?
Naci Görür, 3 Mayıs Maraş depremlerini yorumladı! Riskli yerleri açıkladı
Adana Havzası nerede?
Bölgede yaşanan her depremde bir kez daha gündeme gelen Adana Havzası; güneyde Akdeniz, kuzeyde Toroslar, batıda Ecemiş Fay Kuşağı, doğuda ise Amanos Dağları ile çevrili bir yerdir.
Kahramanmaraş'ta üst üste iki ayrı deprem!
Adana’dan hangi faylar geçiyor?
Adana ilinden geçen üç ayrı fay hattı bulunuyor. Bunlardan ilkini, Karataş (Adana) - Osmaniye (Adana) Fay Zonu oluşturuyor. Bu fay zonu, Adana ovasının güneydoğusu ile Karataş - Osmaniye arasında yer alıyor. 120 km uzunluğunda olan bu zon içinde birbirine paralel KD-GB genel gidişli faylar bulunuyor. Karataş - Osmaniye Fay Zonu olarak isimlenidirilen bu zonun KD bölümde Yumurtalık Fayı, kuzey bölümde ise Karataş Fayı yer alıyor.
Bölgede yer alan ikinci fay hattı ise Adana Fayı olarak biliniyor. Bu fay, Yumurtalık Fayının batısında bulunuyor. Karataş - Sarımazı arasında yer alan bu fayın uzunluğu ise yaklaşık 67 km olarak ölçülüyor. KD-GB gidişli bu fay Karataş Fayı olarak adlandırılıyor. Karataş civarında birbirine paralel parçalar halinde bulunan Adana Fayı, denizin içinde de devam ediyor. Adana ilinde yer alan üçüncü fay zonu ise Yumurtalık (Adana) Fayı. Toplam 62 km’lik bir uzunluğa sahip olan bu fay, Yumurtalık - Karagedik arasında bulunuyor. Birbirine paralel parçalardan oluşan Yumurtalık Fayı, KD-GB gidişli faylardan oluşuyor.